OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Partii de schi din Romania - Partiile din Azuga

Una dintre statiunile cu traditie in sporturile de iarna din Romania este Azuga

Azuga este o statiune de mici dimensiuni situata in Valea Prahovei (vezi Pensiuni Valea Prahovei), la poalele Muntilor Bucegi si ai Muntilor Baiului. La fel ca celelalte statiuni din zona, Azuga este foarte apreciata pentru partiile sale, asezarea geografica si clima propice practicarii sporturilor de iarna. La Azuga este prima partie omologata de Federatia Internationala de Ski- partia Sorica.

Prima asezare din zona a fost Hanul Caciula Mare care a fost incendiat in nenumarate randuri de turci in perioada in care acesta se construia (1720-1725) si tot de atatea ori a fost construit la loc. Mult timp de la constructie, hanul era singura cladire din zona. Astazi, pe locul in cre era hanul se afla construita Biserica Ortodoxa. Printre primii oameni care s-au stabilit in zona au fost pastorii de vite. Primul locuitor al orasului Azuga a fost Gheorghe Zangor care se ocupa cu crescutul vitelor si al oilor.

Statiunea a cunoscut atat dezvoltare turistica dar si industriala. Din punct de vedere industrial aici s-a construit o fabrica de sticla in anul 1930. Deasemenea au fost deschise si alte fabrici: de cascaval, de ciment, de var hidralic, de salam, de cherestea, sampanie si samota. Una dintre cele mai importante fabrici construite aici a fost fabrica de bere, fabrica ce a fost construita in intre 1898-1900 de Grundt, specialist german, unde s-a fabricat celebra bere Azuga.

Pozitionarea statiunii la baza muntilor Bucegi face din aceasta statiune o zona foarte apreciata pe timp de vara, dar cu mult mai mult pe timp de iarna. Aici a fost inaugurata prima partie de ski din Romania, partie omologata de Federatia Internationala de Ski. Partia Sorica este cea mai mare partie din Azuga; o serie de investitii facute aici in ultimii ani au facut din aceasta statiune unul din cele mai importante centre pentru practicarea sporturilor albe. Partia Sorica este cea mai mare din statiune; pe langa aceasta mai exista si alte partii de ski care beneficiaza dupa caz de imbuntatiri:

Partia Sorica: are o lungime de 2100 m si are dificultate medie; diferenta de nivel este de 561 m. Partia are tunuri de zapada si nocturna
Partia Cazacu: are o lungime de 1920 m si diferenta de nivel de 530 m
Partia Cazacu – varianta: are 400 m lungime, dificultate medie si tunuri de zapada artificiala
Partia Cazacu – bretea: cu o lungime de 715 m, dificultate medie si differenta de nivel de 163 m.
Patia Sorica Sud: lungime totala de 770 m, dificutate usoara
Partia La Stana: are o lungime de 910 m, dificultate usoara
Alte partii de ski si un teren special pentru snowboard impreuna cu partiile mai sus amintite insumeaza peste 10 km de partii in Azuga; pe langa instalatiile de nocturna si zapada artificiala, la Azuga se gaseste o telegondola inaugurata in anul 2007, teleski, miniteleski si babyski asigurand astfel conditii optime de ski pentru toate varstele.

In zona este foarte dezvoltat turismul; si nu ne referim aici doar la turismul montan sau sporturile de iarna, ci si la turismul de afaceri si turismul pentru odihna si recreere. In zona exista foarte multe pensiuni, unitati de luat masa sau centre de inchiriere ehipamente de ski. Pentru cei care se gandesc sa petreaca aici cateva zile si cauta cazare in Valea Prahovei, cu siguranta Azuga ofera multe surprize placute atat pentru cei care pleaca in familie cat si pentru cei care pleaca in grupuri organizate. Vara, statiunea este un important punct de plecare pentru trasee turistice sau spatiu pentru desfasurarea sporturilor si activitatilor in aer liber: plimbari cu atv-ul, paintaball, biking, alpinism si escalada. Iarna, pentru cei experimetati partiile sunt adevarate bucurii. Pentru cei mai putin experimentati exista scoli cu instructori de ski sau snowboard precum si centre de inchiriere a echipamentelor de ski si snowboard.

 

Pensiuni Valea Prahovei

Pensiune Valea Prahovei

Cazare Valea Prahovei