OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Toata lumea merge la ski - cele mai cautate partii din Romania

Pentru ca anul asta partiile sunt pline de zapada, si pentru ca mai toate instalatiile functioneaza la capacitate maxima, hai sa mergem cu totii la ski!

 

Iarna in Romania reprezinta perioada din an in care bucuria si bunatatea oamenilor se impletesc fericit creand un mic univers al bunei dispozitii. Peisajele, casele impodobite dar mai ales muntii nostri ofera posibilitati infinite de distractie, incepand de la schi, alte sporturi de iarna, drumetii sau pur si simplu la ragaz in natura.

Partiile de schi se gasesc in mai toate colturile tarii, sunt intr-o continua dezvoltare, si se depun eforturi serioase pentru largirea domeniului schiabil. Se vorbeste de cca 284 milioane de lei investiti in ultimii ani pentru dezvoltarea acestui domeniu si totul e in crestere. “Perla coroanei” schiului din Romania il constituie statiunea Poiana Brasov (vezi aici Pensiuni in Poiana Brasov si Pensiuni in Valea Prahovei la munte) unde se afla cel mai mare domeniu schiabil de la noi. 

Vacanta de iarna la munte - schi si nu numai
Dincolo de oameni si traditiile lor, Tara Bucovinei atrage prin peisaje mirifice si deasemenea prin posibilitatea de a practica sporturi de iarna. In zona sunt patru statiuni ce pun la dispozitie partii unde se pot practica skiul, snowboardingul sau saniusul: partiile de la Vatra Dornei,  partiile de la Gura Humorului, partiile de la Carlibaba sau Campulung Moldovenesc


O alta zona cu traditii frumoase si unde iti poti petrece o vacanta de iarna este Tara Maramuresului.
Din punctul de vedere al sporturilor de iarna, Maramuresul este o zona bogata in partii cu grade diferite de dificultate, amplasate intr-un cadru natural deosebit. Are un relief preponderent montan si datorita faptului ca este cel mai nordic punct din tara, aici gasim zapada pe tot parcursul iernii, din decembrie pana in aprilie. Statiuniile montane de ski din zona se gasesc in Muntii Rodnei si Muntii Gutai. Partiile sunt la altitudini intre 800 si 1500 m si sunt dotate cu instalatii de transport pe cablu, cateva fiind omologate pentru desfasurarea unor concursuri de talie nationala. Gasim partii la Borsa , Cavnic/Icoana , Izvoare si la Mogoasa Suior.


Statiunea Ranca este o statiune in curs de dezvoltare, aflata pe raza orasului Novaci la poalele varfului Papusa în Muntii Novaciului din Masivul Parang. Recunoscuta in toata tara mai ales ca statiunea de unde incepe Transalpina- soseaua veche ce strabate muntii din Oltenia catre Transilvania si ajunge la cea mai inalta altitudine (2145 m in pasul Urdele). Ranca este considerata Sinaia Olteniei oferind pe langa drumetie si posibilitatea de a practica sporturi montane (vezi aici Pensiuni in Ranca)

Pe perioada de iarna in Statiunea Ranca functioneaza doua partii de schi, una de nivel mediu cu o lungime de 500 m si una pt incepatori de 600 m. Aceasta din urma este dotata cu teleski si nocturna babyski si sonorizare. De asemenea exista si doua partii de sanius. Sezonul schiabil incepe in luna noiembrie si se termina in luna mai.
Pentru pasionatii de snowboard se pot folosi de asemenea cele doua partii, iar pentru cei cu o experienta mai mare exista multe posibilitati de sport extrem.


Valea Prahovei, avand unele dintre cele mai cunoscute statiuni montane din Romania cum ar fi Sinaia, Busteni si Azuga, nu mai are nevoie de prezentare (vezi aici Pensiuni in Valea Prahovei la munte) In afara domeniului schiabil de la cota 2000 sau de la cota 1600, aceasta ne ofera Muntii Bucegi, care cuprind numeroase monumentele naturale, iar la poale in statiuni, monumentele istorice aflate aici, amplifica renumele Vaii superioare a Prahovei.


Domeniile schiabile, aflate in extindere si modernizare atat in Sinaia, la Busteni, cat si la Azuga, au inceput sa devina variante redutabile la vestitele statiuni elvetiene de practicare a sporturilor de iarna. Oferta de cazare este numeroasa. De la hoteluri la pensiuni sau , orice turist poate fi satisfacut. 


Statiunea turistica Straja  este localizata in inima Muntilor Valcan (Carpatii Meridionali) la o altitudine de 1445 de metri, in zona Vaii Jiului, si se remarca prin potentialul mare pentru practicarea sporturilor de iarna. Zapada este prezenta din decembrie pana in aprilie. (vezi aici Pensiuni in Straja)

In Straja sunt amenajate 7 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu. Patru dintre acestea beneficiaza si de instalatie de nocturna, aceasta facand posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu.


Baisoara se afla in apropierea orasului Cluj, in partea de est-sud est a Masivului Muntele Mare in zona Muntilor Baisorii si reprezinta un important loc pentru practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona a centrului Transilvaniei, unde se gasesc o seria de partii de grade diferite de dificultate. 
Amplasamentul acestor partii se afla intr-un areal turistic de exceptie care ofera pe langa ski numeroase obiective turistice: Manastirea Baisoara, Cheile Posagii, Cheile Runcului, Manastirea Posaga, Cetatea Lita (ruinele). In plus, specialistii au ajuns la concluzia ca acest domeniu schiabil de la Baisoara se afla intr-o zona ce e clasata pe locul secund in Europa in ceea ce priveste stratul de ozon . Luna februarie gazduieste Serbarile Zapezii , data fiind aleasa in functie de grosimea stratului de zapada. (vezi aici Pensiuni in Baisoara)


Posibilitatile naturale multiple ale Romaniei, in perioada de iarna in special cele montane, fac sa existe o serie de oportunitati extraordinare de petrecere a timpului liber, si mai cu seama in perioada vacantei de iarna si pe tot parcursul iernii.