OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

S-a deschis prima fabrica de sarmale la Gheorgheni

Iata ca si sarmalele romanesti pot deveni un produs vandabil nu numai in tara cat si in strainatate

Doamnele si domnisoarele ocupate nu vor mai trebui sa-si faca griji pentru prepararea sarmalelor de Craciun. Judetul Harghita se mandreste cu un loc unde se inveleste carnea tocata de porc in frunze de varza murata, adica, in Gheorgheni in judetul Harghita (vezi Pensiuni Harghita) gasim prima fabrica de sarmale din tara. Initiativa de a deschide prima fabrica de sarmale din Romania ii apartine lui Bajko Laszlo. Antreprenorul a investit 130.000 de euro in construirea fabricii intr-o cladire veche, trasformata si utilata.

„Sunt un mare iubitor de sarmale...in timpul anului nu prea am avut norocul sa mananc sarmale facute din varza murata. E o reteta adaptata de sotie, soacra si de mama”, a explicat Bajko Laszlo, directorul fabricii de sarmale.

Fabrica are in prezent opt angajate, dar urmeaza sa mai fie angajate inca opt persoane. Muncitoarele pregatesc sarmale in varza murata, le fierb, le ambaleaza in mai multe moduri, dupa care le congeleaza si sunt gata pentru piata. Pretul orientativ, la iesirea pe poarta fabricii, va fi de aproximativ 11,5-12,5 lei, pentru o caserola cu 8-9 sarmale.



Fabrica de sarmale nu doar ca a potolit pofta de moment a investitorului. In doi ani, produsele secuiesti au reusit sa treaca granita si au ajuns in farfuriile din toata lumea. „Am avut comenzi multe. Avem contracte si in strainatate. Am trimis mai multa marfa in Ungaria, am trimis si in Suedia si acum suntem in negociere cu un contract pentru un magazin cu Spania”, subliniaza Laszlo.

Aproximativ 700 de sarmale pe zi, de persoana! Si sunt opt angajati. Asta inseamna ca in micuta fabrica din Gheorgheni se gatesc zilnic aproape sase mii de sarmale. Sau trei tone de sarmale pe saptamana!

“Cand vine frigul avem comenzi cat nu putem sa facem fata. Clientii din strainatate au facut atatea comenzi ca lucram aproape la foc continuu”, spune patronul fabricii. Cele mai multe sarmale ajung la unguri si nemti. Care cer, uneori, chiar si vara, caserole intregi de bunatati si platesc pentru ele chiar si cinci euro. Dar si ardelenii cumpara. Cert este ca afacerea merge atat de bine incat proprietarii trebuie sa mai faca angajari. Cat mai curand!

 

Pensiuni Harghita 

Pensiune Harghita 

Cazare Harghita 

Pensiuni Gherorheni 

Pensiune Gherorheni 

Cazare Gherorheni 

Pensiuni Transilvania 

Pensiune Transilvania 

Cazare Transilvania