OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Biserici si manastiri din Romania - Manastirea Lupsa

Pe Valea Ariesului, intr-un loc foarte frumos al tarii noastre, intalnim cea mai veche biserica de lemn din Transilvania


Manastirea Lupsa este una din cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Ariesului (vezi Pensiuni Valea Ariesului). Fiind intemeiata de calugarii ce sihastreau in Tara Motilor (vezi Pensiuni Tara Motilor). Calugarii de aici tineau stransa legatura cu Manastirea Peri din nordul Maramuresului (vezi Pensiuni Maramures) si cu manastirile din Moldova (vezi Pensiuni Moldova), de unde aduceau carti bisericesti pentru slujba.

 


Manastirea Lupsa dateaza din anul 1421, fiind ctitorita de boierul Stanislav, din familia cneazului Candea de Lupsa. La mijlocul secolului al XVIII-lea, manastirea avea doar cativa calugari in frunte cu egumenul Procopie. Viata monahala in acest locas a durat pana cand presiunile antiortodoxe ale imperiului habsburgic au dus la desfiintarea lui, in anul 1820, iar calugarii au fost alungati. Dupa acest episod, biserica a fost folosita de greco-catolici pana in 1948, cand a revenit la biserica ortodoxa pana in 1992. In 1992 a redevenit manastire de calugari. Acum, biserica manastirii poarta hramul "Sfantul Mare Ierarh Nicolae".

Manastirea este considerata cea mai veche biserica de lemn din Transilvania. Are forma de nava si la inceput a avut numai altar si naos, iar in anul 1810 i s-a adaugat pronaosul si turla clopotnita. Dupa 1993 biserica a fost renovata fiind tencuita in interior si pictata.

Situata pe soseaua Abrud - Campeni -Turda, este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei.