OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Biserici si Manastiri din Romania - Manastirea Gramesti

Mitropolitul Stefan I al Tarii Romanesti a cladit in 1664, un monument deosebit din punct de vedere arhitectonic

In satul Pietreni, comuna Costesti din judetul Valcea (vezi Cazare Valcea, Pensiuni Valcea ) gasim una dintre cele mai vechi biserici din nordul Olteniei, Biserica din lemn de la Gramesti. Biserica poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, fiind construita in anul 1664, de catre mitropolitul Stefan I al Tarii Romanesti. Ea se afla zidita pe fundatiile unei biserici mai vechi. Aceasta este a doua ctitorie personala a mitropolitului.

Planul bisericii este unul arhaic, foarte rar intalnit in Tara Romaneasca si in Oltenia (vezi Cazare Nordul Olteniei, Pensiuni Nordul Olteniei), nu are turla si nici clopotnita. Este construita in forma de nava, avand 15 metri lungime, aproape 6 metri latime si alti 6 metri inaltime. Temelia bisericii este zidita din piatra de calcar. Peretii bisericii sunt ziditi din lemn de stejar, pe grinzi mari de stejar de cca 10 cm, iar scandurile sunt prinse cu cuie de lemn la fel ca la bisericile din nordul tarii.

 


Un alt lucru inedit il constituie pridvorul care este deschis, avand noua stalpi ciopliti in patru laturi tesite, decorati cu capiteluri in stil doric la partea superioara, ce se imbina in cap cu grinzile taiate in acolada, pe care se sprijina braul zimtat. Pridvorul este pardosit cu piatra de rau. Pisania de deasupra usii de acces in pronaosul bisericii este incrustata intr-o frumoasa sculptura.

Biserica a fost pictata de catre Gheorghe Zugravul, acesta pictand si o icoana a Maicii Domnului, in anul 1779, pe care a scris: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca icoana s-au facut cu toata cheltuiala lui Lazar di pi vale. Gh. Zugraf. 7287 (1779)."