OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pestera si ghetarul de la Scarisoara

Se constituie intr-un minunat sit natural, unic in felul sau, pe care orice vizitator trebuie sa-l bifeze in carnetul de calatorii

Pentru a vedea cel mai mare ghetar subteran din Romania trebuie sa porniti din localitatea Garda de Sus (vezi Pensiuni Garda de Sus) pe un drum serpuit si anevoios ce duce departe in munti catre Pestera Scarisoara.

Dupa ce se urca acest drum pana la pestera, de aici turistii isi incep exeperienta descoperirii pesterii. Pestera se afla intr-un aven prin care coborarea se va face pe niste trepte amenajate. Cica ar fi in jur de 180. Brusc temperatura se schimba, si scade cu cateva grade bune fata de suprafata. Din aceasta pricina aici vom gasi zapada eterna. Soarele este extrem de putin generos in acest loc, ceea ce face ca zapada sa existe permanent.
Ca sa intri in pestera Scarisoara trebuie sa treci printr-un portal ce masoara 24 m latime si 17 m inaltime. Odata intrat, se deschide Sala Mare unde se afla un bloc imens de gheata vechi de peste 3000 de ani. De altfel, in pestera Scarisoara sunt aproximativ 75.000 de metri cubi de gheata si ocupa locul doi in lume dupa volumul de gheata.
Lungimea totala a pesterii este de 750 m dar de vizitat nu poate fi vizitata decat Sala Mare. Celelalte parti ale pesterii sunt deschise doar speologilor si oamenilor de stiinta din motive de conservare (vezi Pensiuni Munte).

 

 

Pestera, s-a constatat ca servea ca fantana pentru aprovizionarea cu apa in perioadele secetoase comunitatii din satele apropiate (vezi Pensiuni Apuseni).


Binenteles ca exista si o legenda legata de Pestera Scarisoara si care spune ca un balaur pe nume Solomat a furat cea mai frumoasa fata de la Targul de fete de pe muntele Gaina. Si dupa ce a dus-o in castelul de gheata, a inchis-o acolo. Pana acum nu a gasit nimeni nici macar o dovada ca Solomat a existat sau...ca exista inca.