OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Locuri bizare din Romania: Tartaria

Placutele de la Tartaria pot fi numite si “Abecedarul” de la Tartaria avand in vedere varsta 
ce se presupune ca o au


Pe malul stang al raului Mures, actuala asezare Tartaria (com. Salistea, jud. Alba) este in opinia unor cercetatori, prima resedinta regala din lume… (vezi Pensiuni Tara Motilor)
Desigur, speculatiile sunt destul de intortocheate, dar ceea ce nu poate fi negat este descoperirea din 1961 facuta de catre cercetatorul Nicolae Vlasa, a trei tablite de lut cu o scriere similara Sumerului. Numai ca inscriptiile gasite la noi sunt mai vechi cu mai mult de o mie de ani decat celelate descoperiri cu inscrisuri sumeriene! Subiectul tablitelor de la Tartaria are o frecventa de citare in articolele stiintifice si arheologie mult mai mare decat majoritatea artefactelor arheologice. Tablitele de la Tartaria sunt citate foarte des, atunci cand subiectul discutiei este inceputul scrisului in lume si/sau cele mai vechi scrieri din lume. Ele sunt adeseori citate, in sensul ca ar putea candida la titlul de cel mai vechi scris din lume. Aceasta se datoreaza pe de o parte faptului ca tablitele poarta semne ce sunt identificate ca fiind inscrisuri, dar motivul principal este varsta prezumata, asociata acestor tablite (si desigur semnelor). Daca varsta estimata, cea de 5.500 i.Hr. s-ar dovedi in final a fi reala, iar semnele se dovedesc a fi scris, atunci ele sunt cele mai vechi artefacte purtatoare de scris din lume. Insemnele sunt ideogramatice si reprezinta un mesaj transmis unor divinitati subpamantene sau ceresti.

 


Tablite oarecum asemanatoare au fost gasite in colina de la Karanovo, din sud-estul Bulgariei, atestate ca facand parte din neolitic, insa acestea corespund mileniului III i.Hr. Tablitele de la Karanovo sunt reprezentate de cateva sigilii de lut dintre care unul - rotund, cu diametrul de 6 cm - are gravate semne pictografice si este impartit in patru sectoare clar delimitate, la fel ca tablita discoidala de la Tartaria.

Si la Gradeshnita, localitate din nord-vestul Bulgariei s-au gasit doua platouri de dimensiuni reduse: pe fundul uneia dintre ele se poate recunoaste reprezentarea schematica a unei fiinte omenesti sau divinitati, iar cel de-al doilea releva o decoratie care ar putea fi o forma de scriere apropiata de cea de pe sigiliul de la Karanovo si de una din tablitele de la Tartaria.
Unii cercetatori sau entuziasti, pe baza celor trei descoperiri presupus mai vechi decat scrierea sumeriana, au ridicat ipoteza ca scrierea in general, apoi sub forma pictogramelor a aparut mai intai in sud-estul Europei si nu in Mesopotamia, teorie supusa a numeroase critici in arheologia mondiala.

De curiozitate si din mandrie patriotica, puteti incerca sa ajungeti in zona Tartariei. Puteti vizita monumentul realizat de Fundatia “Dacia Revival International” impreuna cu de Consiliul Judetean Hunedoara si Prefectura Alba, care marcheaza locul in care au fost descoperite primele scrieri din lume.

Si daca cele vazute va vor atrage atentia, puteti trage o fuga si in zona Portilor de Fier (vezi Pensiuni Defileul si Cazanele Dunarii), la Lepenskii Vir (pe malul drept al Dunarii) unde au fost gasite, ulterior anului 1961, tablite similare cu cele de la Tartaria. Probabil, pe acolo a fost drumul catre Sumer…

 

Pensiuni Tara Motilor

Pensiune Tara Motilor

Cazare Tara Motilor

Pensiuni Defileul si Cazanele Dunarii

Pensiune Defileul si Cazanele Dunarii

Cazare Defileul si Cazanele Dunarii

Pensiuni Alba

Pensiune Alba

Cazare Alba