OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Lacul Fantanele

Unul dintre cele mai frumoase lacuri de la noi din tara se afla in Muntii Apuseni, in judetul Cluj

Lacul Fantanele este un lac de acumulare cu un baraj de anrocamente, ce a fost construit pe cursul superior al Somesului Cald in anii 1970-1974. Localitatea Belis se afla pe actualul spatiu ocupat de lac, si pentru ca lacul sa poata fi construit locuitorii au fost stramutati pe actualul spatiu unde este localizat satul. Au mai fost mici catune care nu au fost stramutate ci au fost inghitite de ape. Catune precum Milioan, Ples, Dadesti, Bolojesti sau Giurcuta de Jos sunt acum de domeniul amintirii si doar in verile secetoase cand apa lacului scade foarte mult se pot vedea ruinele caselor abandonate de oameni. Dintre toate, ruinele care au devenit cele mai celebre sunt ruinele fostei biserici din Belis (vezi Cazare Belis).

 


Este o zona cu un potential turistic si peisagistic deosebit, (vezi Cazare Cluj) unde se pot face drumetii, sport nautic, pe lac existand si barci cu rame si hidrobiciclete, iar iarna se poate schia pe partia de schi de la Fantanele.

Cazarea se poate face in numeroase pensiuni aflate de jur imprejurul lacului, incepand din localitatea Belis si pana in localitatea Smida. Aici chiar veti gasi un complex, Smida Park, ce ofera servicii de calitate de nivel agroturistic.

Alte puncte de interes turistic sunt arborii de Sequoia care se afla in comuna Sacuieu, satul Rogojel la aproximativ 15 km de Belis. Acesti arbori au fost adusi din Muntii Sierra Nevada, California si au fost plantati aici de catre baronul Gal care intentiona sa infiinteeze o gradina botanica. Arborii din aceasta specie sunt printre cei mai inalti si mai grosi din lume, putand atinge peste 140 m inaltime si pot trai mii de ani.

Un alt punct de interes il constituie Cascada Valul Miresei (vezi Pensiuni Cluj) care se afla la aprox 30 km de Belis. Cascada Valul Miresei este o cascada in doua trepte cu o inaltime de cca 50 m si este unul dintre simbolurile Muntilor Apuseni (vezi Pensiuni Apuseni). Deasemenea, amatorii de drumetii pot ajunge si la Rezervatia naturala Cetatile Ponorului.