OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Efemeridele - 24 ore de magie

Efemeridele sau Rusaliile sunt insecte zburatoare care in ultimele 24 de ore de viata produc o magie unica.

Compus din doua cuvinte grecesti: ephemeros 'scurta durata' si pteron - 'aripi', in limba romana aceste insecte se numesc rusalii deoarece apar in acelasi timp cu sarbatoarea Rusalii.
Ele stau in apa la stadiul de larva, intre unu si 3 ani, apoi la maturitate isi scot aripile si incep sa zboare doar pentru a se imperechea. Perioada nimfala dureaza de la câteva luni pana la 2 - 3 ani, fiind insotita de 20 – 30 naparliri.Adultii au o viata foarte scurta, se dezvolta prin metamorfoza incompleta. Aceastea sunt unicele insecte care mai naparlesc inca odata dupa aparitia aripilor. Maturizarea lor semnifica apogeul, insa si sfarsitul. Odata ce capata aripi, rusaliile traiesc doar o zi.
Legenda spune ca efemeridele sunt spiritele tinerilor care nu au reusit sa se casatoreasca si, intr-o singura zi din an, li se permite sa coboare pentru imperechere.Magia acestul eveniment feeric in tara noastra poate fi vazut in Dobrogea, mai exact in Delta Dunarii, in Transilvania pe raul Mures sau pe raul Tisa.

DobrogeaTransilvania