OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Colibita- un nou punct de reper turistic al Romaniei

Situata la 900 m altitudine, una dintre statiunile cu cel mai ozonat aer, isi face loc incet catre varful clasamentului statiunilor turistice din Romania

Incepand cu 1923, Colibita a functionat ca statiune balneo-climaterica pana in 1975 cand autoritatile comuniste au hotarat constructa unui lac de acumulare. Astfel, in 1980 cand barajul a fost terminat, statiunea a disparut cu totul. Satul care era aici a fost stramutat consfiintind practic decesul statiunii.

Lacul, este adevarat ca a creat un altfel de peisaj frumos, in asa fel incat, turistii nu au incetat sa vina la relaxare, la pescuit sau la plaja si baie. Acest lucru a determinat autoritatile sa se implice si sa reincerce in zilele noastre reatestarea ca statiune a Colibitei. In ultimii ani s-au tot construit pensiuni si case de vacanta care au ajuns la un numar de cca 400 in ultimii 10 ani. Un studiu al aerului de aici a consfintit faptul ca statiunea are unul dintre cele mai ozonate aere din Romania. In urma studiului a rezultat ca valoarea concentratiei maxime de ozon masurata in Colibita este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie in Romania fiind de 72,6 micrograme/m3.

 


Aceste lucruri fac din Colibita un punct de interes din ce in ce mai crescut, turistii venind in numar tot mai mare de la an la an, posibilitatile de cazare fiind inca mult mai mici decat cererea. Este o zona turistica in dezvoltare care ofera multiple moduri de petrecere a timpului liber. Fiind la 900 m altitudine, intre Muntii Calimani si Muntii Bargaului, ofera numeroase trasee montane (de ex.catre Taul Zanelor, Vf. Bistricioru), deasemenea aici se afla izvorul de apa minerala Borcut, Castelul Dracula situat in Pasul Tihuta la 1100 metri alitudine, binenteles se poate practica mountain biking, alpinism, iar in zona lacului se poate face caiac, se poate pescui, dar se fac si plimbari cu barca.

Autoritatile sunt hotarate sa declare statiunea staiune de interes local, si ca atare exista planuri pentru construirea a 13.8 km de partii de ski si infrastructura de drumuri care sa deserveasca acest loc.

Nu avem decat sa speram si sa asteptam ca acest loc sa devina unul dintre cele mai frumoase puncte turistice de la noi, dar pana atunci putem sa mergem si sa ne petrecem timpul liber in pensiunile existente deja in frumusetea pe care ne-o ofera acest spatiu natural.

(vezi Cazare Colibita, Pensiuni Colibita, Cazare Bistrita Nasaud, Pensiuni Bistrita Nasaud)