OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pensiunea Maria - cazare Tara Maramuresului

Sighetu Marmatiei (Maramures) - Maramures

Total comentarii: 2 (Nota  5 din 5 )
Contacteaza
Adauga la favorite
Elimina din favorite
Pensiunea Maria - cazare Tara Maramuresului (Activitati si imprejurimi)

Pensiunea Maria - cazare Tara Maramuresului (Activitati si imprejurimi)

Manastirea Peri este situata in apropierea localitatii Sapanta. Este o manastire cu traditie, infiintata pe vremea voievozilor Dragosesti pe locul unei vechi sihastrii ce purta hramul Sfantul Arghanghel Mihail. 

Voievodul Balcu si apoi si Drag (nepoti ai lui Dragos Voda) au daruit acestei manastiri terenuri si bunuri astfel incat in 1391 este ridicata o biserica din piatra. Aceasta este ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu jurisdictie peste bisericile din opt tinuturi si timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului. In aceasta perioada Sapanta-Peri a servit ca resedinta multor episcopi printre care si Iosif Stoica, canonizat ulterior de catre Sfantul Sinod in 1992 cu numele de Sfantul Iosif Marturisitorul din Maramures praznuit la 24 aprilie.


Cimitirul Vesel-este considerat un adevarat muzeu in aer liber. Amplasat in centrul comunei, la biserica parohiala, muzeul cuprinde peste opt monumete de arta populara. Creat in anul 1935, a devenit unic, datorita mesterului popular Ioan Stan Patras. 

Incepand cu anul 1934, mesterul a pus cate un epitaf pe crucile mormintelor, un scurt poem scris la persoana intai, usor ironic, dand astfel un nou sens mortii. Pe fiecare cruce este o reprezentare realizata in culorii vii, care istoriseste viata raposatului si chiar cauza mortii. Creatorul acestui cimitir a avut umorul de a-si compune propriul epitaf si a ciopli si picta crucea care marcheaza acum mormantul sau.

In prezent, crucile sunt realizate de urmasii mesterului Ion Stan Patras. De-a lungul celor peste 70 de ani, in cimitir s-au adunat peste 800 cruci pictate.


Casa Mesterului- mai exact, este vorba de casa memoriala a lui Stan Ioan Patras - o cladire situata la aproximativ 200 m de Cimitirul Vesel, pe o straduta laterala.

Este formata dintr-o casa cu doua camere si curte in care este atelierul de sculptura si pictura al mesterului, dar si cruci realizate de acesta.

In incinta muzeului puteti admira costume populare specifice zonei Sapanta, obiecte de artizanat (cergi, covoare, oale de lut, icoane, tabouri pe lemn realizate de Ioan Stan Patras), precum si poze ale familiei acestuia.

Se mai pot vizita: Memorialul Durerii- Sighet Casa Elli Wiesel, Muzeul Satului Maramuresean din Sighet, Manastirea Barsana, Valtorile din Vadu Izei.

Servicii

Restaurant:
  • Bucatarie locala tipica
  • Meniu cu produse din ferma proprie
Atractii in apropiere:
  • Rezervatie naturala
  • Muzee si galerie de arta
  • Biserici si manastiri
Sport si activitati in imprejurimi:
  • Trekking