OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Rezervatia Tinovul Mare - Poiana Stampei

Este una dintre cele mai remarcabile arii protejate din judetul Suceava, situata in nord-estul Romaniei.

Rezervatia Tinovul Mare - Poiana Stampei

Aceasta se intinde pe o suprafata de aproximativ 681 de hectare si este cunoscuta pentru ecosistemul sau de turbarie oligotrofa, fiind una dintre cele mai mari si bine conservate rezervatii de acest tip din Romania.
A fost declarata arie protejata in anul 2000, in scopul conservarii biodiversitatii si a habitatelor unice pe care le adaposteste. Turbaria are o vechime de mii de ani, iar stratul de turba poate ajunge la o grosime de peste 7 metri. Tinovul Mare este deosebit de important din punct de vedere stiintific, ecologic si educational, oferind o imagine a modului in care s-au format si evoluat aceste ecosisteme de-a lungul timpului.Flora si fauna din Tinov sunt specifice zonelor de turbarie. Printre speciile de plante rare si protejate care pot fi gasite aici se numara Roua cerului - o planta carnivora, tufa de bujor de munte, sfagno - un gen de muschi specific turbelor.
In ceea ce priveste fauna, rezervatia este habitat pentru diverse specii de pasari, mamifere mici si insecte, multe dintre ele fiind rare sau amenintate. De asemenea, Tinovul Mare joaca un rol crucial in mentinerea calitatii apei si in reglarea regimului hidric al zonei.

Rezervatia este accesibila turistilor, insa vizitarea acesteia trebuie facuta cu respectarea stricta a regulilor de conservare. Exista trasee marcate care permit explorarea in siguranta a zonei fara a afecta ecosistemele fragile. Este recomandat ca vizitatorii sa fie insotiti de ghizi locali sau sa participe la tururi organizate pentru a se asigura ca impactul asupra mediului este minim.Rezervatia Naturala Tinovul Mar reprezinta o comoara naturala care merita protejata si respectata. Cu o biodiversitate remarcabila si peisaje unice, aceasta arie protejata ofera nu doar o oportunitate pentru cercetare si educatie, dar si un refugiu pentru numeroase specii de plante si animale. Este esential ca eforturile de conservare sa continue si sa fie sustinute de comunitatea locala si de vizitatori pentru a asigura perpetuarea acestui ecosistem pretios.

Pensiuni Suceava, Cazare Suceava