OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pestera de smarald din Buila Vanturarita

Un taram de poveste, intr-un loc binecuvantat din Masivul Buila-Vanturarita, ca multe alte locuri minunate din tara noastra

Pestera de Smarald sau Pestera Lacului Verde este situata intr-un canion spectaculos,Canionul Cheii, pestera care din afara, arata ca o fereastra spre o alta lume, una aproape cosmica. Este plasata in peretele vestic al Muntelui Stogsoare, o derivatie a Masivului Buila, la o altitudine de circa 990 m si la 140 m inaltime fata de Valea Raului Cheia, in versantul stang al Ogasului Ursului, care se prezinta ca un adevarat rau de grohotis.

A fost explorata si cartata in anul 1978 de catre Cercul de Speologie “Niphargus” Ramnicu Valcea. Pestera are o intrare relativ mare, de circa 6×4 m. Imediat dupa aceasta fereastra a timpului urmeaza doua galerii: prima, foarte ingusta, are numai 10 m lungime; cealalta este larga si inalta ca un palat, cu podeaua dreapta, acoperita cu fragmente marunte in primii 15 m si cu blocuri mari de calcar in rest, prabusite peste vechi concretiuni.

 


Dupa 35 m galeria se ramifica. Cele doua ramificatii, dupa ce imbratiseaza un imens stalp, se reintalnesc in Sala Mare. Ramificatia principala are o panta de 4 m, iar cea secundara este usor descendenta.

Sala Mare are 30 m lungime, 20 m latime si 10 m inaltime iar podeaua este foarte accidentata din pricina numeroaselor blocuri prabusite din tavan.
Galeria din stanga coboara la un lac de smarald, prins intre peretii unei crapaturi, lat de 1 m, lung de 10 m si adanc pana la 3 m. Prezenta lacului intr-o pestera fosila suspendata in calcare puternic fisurate se explica prin impermealizarea putului galeriei cu argila de decalcifiere.

Culoarea lacului si pozitia lui il fac sa fie unul dintre cele mai frumoase lacuri subterane din lume.

(Vezi Cazare Valcea, Pensiuni Valcea, Cazare Nordul Olteniei, Pensiuni Nordul Olteniei)