OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Muzeul Popa din Tarpesti

Muzeul Popa din Tarpesti, in Tinutul Neamtului, infiintat de creatorul popular Neculai Popa, este o destinatie turistica apreciata de toti vizitatorii

Muzeul Popa din Tarpesti, in Ținutul Neamțului, înființat de creatorul popular Neculai Popa, este o destinație turistică apreciată de toți vizitatorii (români sau străini) încă din anul 1977. Colecțiile sale, deschise publicului, cuprind: obiecte de arheologie, numismatică, etnografie, obiecte religioase, icoane, pictură naivă, dar și creații ale lui Neculai și Elena Popa: măști, costumații pentru spectacolele de iarnă, sculptură în lemn și piatră. Muzeul are 12 camere amenajate special, plus curtea cu sculpturi a familiei Popa.

 

Ideea muzeului i-a venit lui Popa în anii 1960, în contextul în care lumea satului românesc se moderniza, iar caracterul tradițional al acesteia era în regres. Deși cei din jurul său erau la început sceptici în ce privește utilitatea unui asemenea demers, începutul a fost făcut prin colectarea unor exponate de care oamenii nu mai aveau nevoie dar pe care el le-a valorificat expunandu-le in muzeu.

 

Sunt expuse peste 3.000 de exponate, grupate în câteva fonduri distincte:

• Arheolgie: exponate provenite din săpăturile organizate pe plan local și în zone învecinate de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și Muzeul de Istorie din Piatra Neamț.
• Numismatică
• Etnografie locală
• Icoane și obiecte de cult
• Pictura naivă românească
• Sculptură naivă: exponate realizate chiar de Nicolae Popa.