OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Locuri bizare din Romania: Lacul Rastoaca din Petrova

In Maramures avem un lac ce nu a inghetat niciodata. Legenda spune ca un fulger
a facut sa iasa apa calda din stanca

De zeci de ani, maramuresenii se pot lauda cu propria lor minune: lacul Rastoaca de la Petrova. Oricat de ger este, oricat de mare e zapada, apa lacului nu capata nici macar o pojghita de gheata. Mai mult decat atat, indiferent de anotimp, temperatura apei lacului ramane constanta, in jurul valorii de 10 grade Celsius.

Minunea din Maramures a facut loc legendelor. Astfel, lacul Rastoaca, de pe cursul raului cu acelasi nume, aflat intre localitatile Petrova si Leordina, s-ar fi format in urma cu sute de ani, in locul in care a cazut un trasnet puternic. „Stiu povestea de cand eram copil. Bunicul spunea ceva de un fulger nemaivazut, foarte puternic, care a lovit muntele nostru si de cum a tasnit apoi apa din stanca", isi aminteste Vasile Petrovan, un localnic in varsta de 81 de ani. Oamenii sunt de altfel convinsi ca este o minune. „Apa din lac nu a inghetat niciodata, desi raul Viseu, in care se varsa paraul cu pricina, a inghetat de nenumarate ori. Temperatura apei nu se modifica mai deloc, ramane tot anul cam 10 grade Celsius, chiar daca e vara, chiar daca e iarna", a completat batranul.

 


Desi pare ciudat, iar localnicii sunt gata sa jure ca la mijloc e mana lui Dumnezeu, fenomenul intalnit la Petrova (vezi Pensiuni Maramures) are si explicatii stiintifice. „Am studiat indeaproape motivele pentru care apa de aici isi pastreaza aceeasi temperatura tot timpul anului. Este vorba de un fenomen rar intalnit in Romania. Izvorul Rastoaca vine direct din munte si de la o adancime foarte mare, de peste 200 de metri", a explicat geologul Dumitru Istvan. Potrivit acestuia, apa nu are timp sa se raceasca de la izvor, prin urmare nu ingheata. „Teoretic, apa nu are cum se raci pana ajunge la suprafata. La izvor, are aceeasi temperatura ca si la varsare, de 10 grade Celsius. Vorbim de o apa curgatoare care, la un kilometru de la izvor, a format un lac de acumulare natural, in care fluxul de apa este continuu", a precizat si Ioan Pop, consilier in cadrul Parcului Natural Muntii Maramuresului.

Printre posibilele explicatii ale oamenilor de stiinta se numara si existenta, in zona, a unui depozit de uraniu. Apa insa nu este contaminata, iar localnicii din zona o beau fara sa acuze probleme. „Apa asta-i cea mai curata si o beau de cand ma stiu", a asigurat Vasile Petrovan. „Apa mai buna decat cea de la izvorul Rastoaca nu exista nicaieri in lume. Cat am colindat eu, n-am gasit apa mai gustoasa", l-a completat George Ratiu, veteran din al Doilea Razboi Mondial. 

Proiect turistic, minunea de la lacul Rastoaca nu a fost inca exploatata de administratia locala. Edilul comunei Petrova, Ion Petrovai, vrea sa schimbe insa acest lucru si este decis sa includa localitatea intr-un circuit turistic. „S-ar putea amenaja un loc de agrement, precum si un mic sat pescaresc", ar vrea primarul. Acesta sustine ca ar vrea sa mai amenajeze aici un motel si un restaurant, intr-un stil autentic maramuresean, doar din lemn si piatra. Desi ambitiile sunt mai vechi, deocamdata nu au fost puse in practica, pe motiv de criza.

 

Pensiuni Maramures

Pensiune Maramures

Cazare Maramures