OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Drumul lui Delavrancea

Putina lume stie ca marele scriitor este implicat si in lucrari edilitare ce au rezistat pana azi


In constiinta publica romaneasca, Barbu Stefanescu Delavrancea este recunoscut ca unul dintre cei mai valorosi clasici ai literaturii romane. Delavrancea a fost, pe langa un mare scriitor, si un orator de exceptie, jurist si om politic. In calitate de om politic a ajuns chiar si primar al Capitalei, si ministru in doua randuri: odata al Lucrarilor Publice si apoi al Industriei si Comertului.

 


Desi a avut un mandat scurt de ministru al Lucrarilor Publice, Delavrancea este si astazi pomenit pentru lucrarile de calitate de care si-a legat numele. Una dintre ele o reprezinta drumul ce traverseaza muntii spre Ardeal de la Focsani spre Ojdula pana la Covasna (vezi Pensiuni Covasna), adica actualul DN2D. Drumul a fost practic raspunsul pe care l-a dat ministrul, unui memoriu al mocanilor care in 1911 deplangeau starea dezastruoasa a soselei care pleca de la Focsani (vezi Cazare Vrancea) peste munti.

 


Drumul construit la initiativa lui Delavrancea s-a remarcat prin soliditate, prin tehnica de drumuire, ziduri de intarire a coastelor, rigole pavate si podetele de piatra. Drumul astfel aranjat a tinut peste 100 de ani, in ciuda razboaielor si a zonei extrem de sensibile pe care o traverseaza.

Delavrancea dorea realizarea acestui drum si pentru ca traversa Carpatii, spre Ardeal, el fiind un mare sustinator al Marii Uniri de la 1918, pe care din pacate nu a mai apucat-o, murind doar cu cateva luni inainte de maretul eveniment.