OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Salacea: Satul Celor 1000 de Pivnite

Salacea, un sat pitoresc cunoscut pentru traditia sa bogata si pentru numarul impresionant de pivnite.

Salacea, un sat pitoresc cunoscut pentru numarul impresionant de pivnite, care i-au conferit si denumirea de "satul celor 1000 de pivnite", este situat situat in Bihor, in zona Vaii Ierului pe drumul judetean ce leaga Marghita de Valea lui Mihai. Acest loc unic imbina istoria si cultura locala intr-un peisaj rural fermecator.

Cu o istorie ce se intinde pe mai multe secole, Salacea este unul dintre acele sate care pastrează cu mandrie traditiile si obiceiurile stravechi. Satul a fost intemeiat in perioada medievala si a cunoscut o dezvoltare treptata de-a lungul timpului, cu accent pe agricultura si mestesuguri traditionale.

Una dintre caracteristicile definitorii ale Salacei este reprezentata de pivnite si despre faptul ca fiecare usa este unica, nu exista una la fel. Aceste constructii subterane, cu pereti grosi de piatra sau caramida si acoperisuri de lut, au fost folosite de locuitori de-a lungul secolelor pentru a pastra alimentele, in special vinul si produsele alimentare conservate. Aceste pivnite au devenit simboluri ale satului si sunt inca folosite in prezent de catre localnici.

Legenda "Satului Celor 1000 de Pivnite"
O legenda locala spune ca in vremuri stravechi, in timpul invaziilor turcesti, locuitorii Salacei au decis sa-si construiasca pivnite subterane pentru a-si proteja recoltele si alimentele de invadatori. In timp, numarul acestor pivnite a crescut, ajungand la cifra impresionanta de 1000. Aceasta legenda a dat nastere denumirii de "satul celor 1000 de pivnite", iar pivnitele au devenit o parte integranta a identitatii si a vietii cotidiene a satului.

Salacea atrage tot mai multi turisti dornici sa descopere frumusetea sa rurala autentica si sa exploreze reteaua impresionanta de pivnite. Vizitatorii au ocazia sa se plimbe pe stradutele inguste ale satului, sa descopere arhitectura traditionala si sa viziteze pivnitele bine conservate. De asemenea, turistii pot gusta produse locale si vinuri de calitate in diversele crame din zona.

Salacea ramane un exemplu remarcabil al bogatiei culturale si istorice a zonelor rurale din Romania. Cu traditiile sale autentice si peisajul sau fermecator, acest sat atrage vizitatori din intreaga tara si din strainatate, oferindu-le o experienta autentica si memorabila in inima Transilvaniei.

Pensiuni Bihor, Cazare Bihor