OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Legenda lui Mos Nicolae

Prima sarbatoare a lunii decembrie este Mos Nicolae cand toti copiii asteapta sa vada daca peste an au fost cuminti si vor primi dulcuri, sau au fost neastamparati si atunci vor primi nuieluse

Mos Nicolae este un personaj batran care aduce copiilor cadouri, pe care le pune in ghetute sau in ciorapii agatati la semineu. Este de fapt o personificare a timpului, imbatranit, la vreme de iarna, aproape de sfarsitul anului. Sarbatoarea a preluat din Calendarul crestin numele si data de celebrare ale Sfantului Nicolae (6 decembrie). 

Legenda spune ce Mos Nicolae a fost un personaj real. El a fost un episcop din Myra aparator al credintei in Iisus care afland de sacrificiile facute pentru apropiatii lor de catre doua fete de maritat, le-a adus cate o punga de galbeni in secret, pentru a-si putea organiza nuntile. De aici si traditia cu cadourile aduse in secret de Mos Nicolae in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

 


In traditiile romanesti Mos Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

Credinta crestina spune ca in noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu. Mos Nicolae imparte astazi, la fel ca si Mos Craciun, daruri celor mici, care au fost buni, generosi si cuminti. Deasemenea exista insa si traditia pedepsirii copiilor neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor.

Ca sfant, conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, inceput la mijlocul lunii Noiembrie (Filipii de Toamna, Filipul cel Schiop, Ovidenia, Lasatul Secului de Craciun, Noaptea Strigoilor si Santandrei) si incheiat la inceputul lunii decembrie (Zilele Bubatului, Varvara, Mos Andrei). Se pare ca aceasta incheiere de ciclu ce da nasterii unui alt ciclu se suprapune cu un stravechi inceput de an autohton, probabil Anul Nou dacic.