OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Farmacia Naturii: Arnica

Arnica este remediul prin excelenta al problemelor musculare. Un aliat nelipsit al sportivilor impotriva problemelor cu care se pot confrunta

Arnica (Arnica Montana L.) cunoscuta si sub numele de Podbal de Munte, face parte din flora spontana europeana dar poate fi intalnita si in zonele temperate ale Americii de Nord. Habitatul ei este in zonele inalte ale muntilor, la altitudini de peste 2000 de m (vezi Cazare la munte). Este o planta cu o floare cu petale de un galben intens, dotata cu propietati medicamentoase cunoscute inca din antichitate. Infloreste la inceputul verii impodobind pasunile alpine cu florile ei galben portocalii.

Contine substante utile in ingrijirea echimozelor, a hematoamelor, a contuziilor si entorselor, un optim remediu impotriva durerilor articulare si musculare, un nelipsit aliat al sportivilor in activitatile sportive intense. Preparatele pe baza de arnica trebuiesc insa folosite cu atentie, pentru ca, in caz contrar, pot provoca efecte adverse mai ales in uzul intern.

 


Efectul curativ al arnicai este datorat actiunii sale asupra stimularii circulatiei sangvine, permitand astfel retragerea echimozei si a oxigenarii tesuturilor, este un bun antiseptic, antinevralgic, antireumatic si nu in ultimul rand antiinflamator.
De la planta este folosita in general floarea iar foarte rar si radacina. Din flori se obtine tinctura care diluata apoi cu apa se poate utiliza in diverse situatii.
In Franta este cunoscuta si ca Tabacs des Vosges, unde locuitorii regiunilor montane o folosesc pe post de tutun de respirat. (vezi Pensiuni la munte)

Evident ca este recomandata consultarea specialistilor in domeniu inainte de a incepe orice tip de tratament.

Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!