OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Eibenthal - Clisura Dunarii

Un sat din comuna Dubova, judetul Mehedinti si locul in care intalnim o insula lingvistica a minoritatii cehe din Romania.

Infiintat in anul 1827 in timpul celui de al doilea val de colonizari cu cehi, devine astfel unul dintre cele cateva sate de 'pemi'- locuitori ai Boemiei- care s-au infiintat in zona in aceasta perioada. Ocupatiile de baza erau exploatarea lemnului si a mineritului, fiind astfel principalele surse de venit pentru locuitorii din Eibenthal.


In prezent mai sunt cateva sute de locuitori, o mare parte dintre ei a emigrat la inceputul anilor '90 in Cehia sau dintre cei mai tineri au plecat la oras. Cu toate acestea oamenii continua sa traiasca aici in armonie cu ei si cu natura.

Satul a devenit cunoscut in Romania si peste hotare ca fiind numit "satul in care nu se fura". Aceasta faima a plecat de la faptul ca satenii din anul 1996, lasa atarnata pe gard sau pe stalpii de electricitate o sacosa in care au pus un biletel si banii pentru ca masina de paine care trece prin satul lor o data la doua zile sa le lase astfel painea. Au ales aceasta metoda pentru ca, atunci cand vine masina cu paine ei nu sunt acasa, de obicei sunt la munca campului.

Din pacate, ultimul magazin din sat s-a inchis in urma cu multi ani iar locuitorii aveau la dispozitie ori sa mearga 20 km pana in urmatoare localitate ori sa apeleze la increderea pe care o au intre ei si sa lase sacosele cu bani la poarta.
Conform ultimelor statistici in satul Eibenthal nu exista practic infractionalitate. Astfel, soferul coboara la fiecare poarta citeste biletelul, lasa painea, ia banii si eventual lasa restul.
Peisajul zonei este unul de vis, de explorat, de vazut si cunoscut oameni frumosi.

Pensiuni Banat, Cazare Banat