OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Delta Dunarii - primavara este o minune de nedescris

De ce Delta este mai frumos de vizitat primavara decat vara sau toamna?

Desi multi turisti aleg sa viziteze Delta Dunarii in timpul verii pentru a avea parte de vreme buna, delta dobrogeana este cu adevarat spectaculoasa in lunile de primavara, in special in aprilie si in mai. 


„Primavara este spectaculoasa in Delta Dunarii pentru iubitorii de pasari. Nu e doar un sezon al reinceperii vietii, al verdelui crud”, spune Alexandru Dorosencu, ornitolog in cadrul Institutului Naţional de Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii".
Primavara are loc migratia, iar Delta se umple de pasari care se intorc din Africa sau din bazinul Marii Mediterane (berzele vin din Africa subsahariana, starcii – din bazinul Mediteranei, pelicanii – din Etiopia si Valea Nilului, vantureii de seara – din Africa de Sud si Madagascar). „Sunt trasee fantastice”, spune ornitologul.
Toate aceste stoluri pot fi vazute de turistii care sosesc acum in Delta Dunarii: „Este un nod si toate traseele se intretaie aici. E un adevarat El Dorado pentru cautatorii de pasari, pentru bird-watcheri”.

Apoi incepe cuibaritul:„Primavara este sezonul de imperechere si de cuibarire pentru majoritatea speciilor de pasari. Si este poate cel mai spectaculos pentru pasarile-simbol ale Deltei Dunarii: pelicanii, starcii, cormoranii”.

 

 

In Delta Dunarii (vezi Pensiuni Delta Dunarii) cuibaresc toate speciile de starci din Europa. De asemenea, aici cuibareste 95% din populatia de pelicani comuni. Restul (sub 5%) cuibareste in Grecia, Turcia si Rusia: „Pentru toate aceste specii Delta este principalul loc de cuibarire”, arata Dorosencu.


Tot acum incep dansurile nuptiale ale pasarilor si cantecele de imperechere. „Primavara canta privighetorile, pitigoii. Zona se umple de pasari, de triluri, de zgomotele caracteristice Deltei. Deja din iunie pasarile cantatoare nu mai canta, s-a terminat sezonul de reproducere, nu mai au de ce sa cante. In restul anului sunt doar emisii sonore gen semnal, mai putin spectaculoase. Nu mai sunt triluri”, explica Dorosencu.
Mai mult, in aceasta perioada pasarile au cel mai frumos penaj, scopul acestuia fiind de a-si atrage parteneri pentru imperechere: „In aprilie-iunie se pot observa pasarile in adevarata lor splendoare”.

Mai exista un secret care explica de ce Delta Dunarii este atat de frumoasa in lunile aprilie-mai, primavara sunt apele mari, Delta se inunda, Dunarea ajunge la 16.000 de metri cubi pe secunda. Delta Dunarii nu mai are maluri, sunt mici insule cu sate, in rest totul e apa, e o lume a apelor si poti sa intri peste tot. Accesul este foarte bun. Prin urmare, turistii care vor sa se plimbe in barca pe canale nu sunt limitati de nivelul apei. 
 
sursa: yahoo news