OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Bucataria Naturii: plante din flora spontana - GUSA PORUMBELULUI

Astazi va prezentam o noua reteta care are la baza o planta ce se gasesta foarte usor in natura si care are dublu rol: medicinal si culinar


... Gusa porumbelului (Silene Vulgaris) este o planta spontana foarte putin pretentioasa. Creste atat in locuri insorite cat si umbroase, in vii sau in miristi, la marginea potecilor, pe pasunile alpine pana la peste 2000 m (vezi Pensiuni munte). Are un aspect delicat iar la inceput de stagiune florile au culori rosiatice sau violet. Cand infloreste prinde forma unor mici balonase care amintesc de gusa porumbelului. Frunzele sunt in forma de lance iar daca le strivim usor intre degete produc zgomotul tipic al frunzei de varza, le mai putem numi si verzisoare.

 


Fiecare planta poate ajunge pana la 50 - 80 de cm iar perioada de inflorire este iulie - august.
In tratamentele naturiste de la Gusa Porumbelului putem folosi intreaga planta si este indicata importiva infectiilor pielii, a reumatismului sau in cazul durerilor de dinti.
In bucatarie sunt folosite frunzele, culese inainte de a inflori - cand planta abia a rasarit. Gustul este usor amarui, aminteste de mazare sau pentru cine cunoaste de gustul "lemnului dulce" (liquirizia). Prima recolta este intotdeauna gustoasa si abundenta dar o putem regasi dupa fiecare cosire a fanului.

Reteta prezentata astazi este o incantare de gusturi noi:

Un alt fel de 'galuste' cu Gusa Porumbelului


200 gr. de frunze gusa porumbelului
200 gr. de urda proaspata sau cas proaspat
1 ou
20 de gr de pesmet
30 de gr de faina
un fir de sare
piper macinat
60 de gr de unt

 


- puneti frunzele de gusa porumbelului intr-o oala cu capac cu putina apa si lasati sa se inmoaie cateva minute la foc mic; le strecurati si lasati sa se raceasca dupa care le tocati;
- intr-un castron amestecati delicat urda/casul, oul, pesmetul si faina, sarea si piperul; adaugati si frunzele tocate de gusa porumbleului. Formati niste galuste, nu foarte mari si de forma alungita;
- intr-o oala puneti apa la fiert, cand apa incepe sa fiarba adaugati sarea;
- cand apa incepe sa fiarba faceti o proba cu una dintre galusti, daca considerati ca nu are consistenta dorita puteti sa le mai adaugati un pic de faina.
Adaugati treptat galustile in apa clocotita, lasati sa fiarba pentru cateva minute; cu o spumiera le adunati din apa si le puneti intr-un vas termorezistent cu capac la caldura pana cand toate galustile au fiert.
Separat intr-o tigaie antiaderenta puneti untul la topit, luati cu o spumiera spuma care se formeaza pana cand ramane untul clarificat. Puteti aromatiza untul cu un catel de usturoi strivit. Turnati apoi untul topit peste galuste in mod uniform. Cand asezati galustile pe farfurie adaugati cateva frunzulite de gusa porumbeleului printre ele si adaugati un fir de piper.


Pofta buna din bucataria naturii!