OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

8 Martie - o zi dedicata femeii de pretutindeni

8 Martie este ziua din an in care femeile sunt cele mai rasfatate fiinte. Flori. Cadouri. Vorbe frumoase

In anul 1977 Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarata inca din 1910, de Internationala Socialista reunita la Copenhaga. De ziua de 8 martie se leaga numele Clarei Zetkin, o nemtoaica din fosta RDG care s-a ocupat de organizarea acelei conferinte din 1910. Clara Zetkin era activista si lupta pentru drepturile femeilor. Ziua de 8 martie a fost aleasa pentru ca, in 1857, la New York, tesatoarele au protestat fata de valorile traditionale si religioase ale societatii americane. Astfel, socialistii europeni au vrut sa demonstreze punctele slabe ale capitalismului american si pozitia ingrata a femeilor dintr-o astfel de societate. Conform acestei decizii, 8 martie s-a sarbatorit prima data in 1911 si continua sa se sarbatoreasca si astazi in multe state care au avut legaturi cu comunismul. Dupa Primul Razboi Mondial s-a fixat data de 8 martie - Ziua Internationala a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost incheiat.

 


Femeile au continuat sa demonstreze pentru drepturi egale si in principal pentru drept de vot. Urmatorarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976 - 1985 ca Deceniu ONU pentru conditia femeii.

De remarcat este faptul ca in tarile foste comuniste se sarbatoreste ziua femeii pe 8 martie (in Rusia, Ucraina, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Armenia sau Azerbaidjan), pe cand in tarile vest-europene sau capitaliste se sarbatoreste ziua mamei (SUA, Marea Britanie sau chiar Argentina) in diverse zile ale anului. In Statele Unite, Mother’s Day, ziua mamei, se sarbatoreste in a doua sambata a lunii mai. Cu toate astea, aceasta sarbatoare este celebrata in cca. 60 de tari.

De 8 martie, in cele mai multe dintre culturi, femeilor si fetelor li se daruiesc cadouri, flori sau alte atentii. In aceasta perioada, pensiunile au pregatit programe speciale pentru cei ce isi doresc sa sarbatoreasca impreuna cu femeile din viata lor.

Pensiuni Valea Prahovei 

Pensiune Valea Prahovei 

Cazare Valea Prahovei

Pensiuni Moeciu 

Pensiune Moeciu 

Cazare Moeciu

Pensiuni Apuseni 

Pensiune Apuseni 

Cazare Apuseni

Pensiuni Bucovina 

Pensiune Bucovina 

Cazare Bucovina