OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pensiunea Cheile Oltetului - cazare Nordul Olteniei

Polovragi (Gorj) - Oltenia



Contacteaza
Adauga la favorite
Elimina din favorite
Pensiunea Cheile Oltetului - cazare Nordul Olteniei (Activitati si imprejurimi)

Pensiunea Cheile Oltetului - cazare Nordul Olteniei (Activitati si imprejurimi)

Manastirea Polovragi este asezata intr-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor (Masivul Parang), in vecinatatea cheilor Oltetului, intr-o livada cu pomi fructiferi si castani comestibili, la 100m de pensiune.Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitorita fiind de Radul si Patru, fiii lui Danciul Zamona, mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tânar. Timp de un secol si jumatate, documentele nu mai pomenesc nimic despre aceasta manastire. In anul 1645, satul Polovragi devine proprietatea logofatului Danciul Pîrîianul, fiul lui Hamza. El a zidit pe platoul Polovragilor un locas de cult pe temeliile celui existent deja, pentru odihna si reculegere sufleteasca iar in caz de pericol pentru refugiu si adapost. Prima atestare documentara a ei rezulta dintr-un hrisov emis la 6 iulie 1648 de Matei Basarab, prin care voievodul ii confirma satul cu acelasi nume daruit de ctitor. Inchinata Sfântului Mormânt de cel de-al doilea ctitor al sau manastirea este rascumparata de domnitorul Constantin Brâncoveanu in anul 1693 si facuta metoc al manastirii Hurez. In timpul lui s-a zugravit interiorul, s-a adaugat pridvorul in stil brâncovenesc, s-au construit unele chilii si clopotnita, precum si zidurile de cetate.

"Cheile Oltetului" iti apar impunatoare in fata de cum ai ajuns la pensiune. Asezate in spatele manastirii, ai impresia ca acolo este ascunsa toata intelepciunea Dacilor. Accesul se face pe un drum in dreapta Manastirii si in timp ce te apropii, te izbeste splendoarea peisajului. Pe de o parte si de cealalta peretii gauriti de zeci de "grote" parca te strivesc si te imbie sa-i cutreieri neincetat. Oltetul care si-a croit drumul printre acesti pereti, vine in intampinarea proverbului "ca buturuga mica, rastoarna carul mare".. - dar atat de firav si tot adaposteste in el cateva sute de pastravi.

"Pestera Polovragi" iti apare in dreapta dupa ce ai parcurs vre-o 10 minute prin Cheile Oltetului. Aceasta pestera este ceva rar in Europa - pe cat de lunga pe atat de frumoasa. Inca nu s-a ajuns sa se cunoasca toata pestera dar au resit sa strabata aproximativ 10km. Acum nu va speriati - pentru publicul larg se viziteaza doar 900m  

Servicii

Restaurant:
  • Meniu vegetarian
  • Meniu pentru copii
  • Bucatarie locala tipica
  • Degustari/evenimente etno-gastronomice
Atractii in apropiere:
  • Rezervatie naturala
  • Situri istorice si artistice
  • Biserici si manastiri
Sport si activitati in imprejurimi:
  • Trekking
  • Calarie
  • Mountain bike