
Cornu – Muzeul Hartilor- Cartografia nu este o pasiune foarte comuna, precum si Muzeul Hartilor din Cornu nu este foarte cunoscut publicului. Acesta este situat in incinta Caminului Cultural din comuna Cornu, unde adaposteste o colectie impresionanta de 160 de harti vechi, litografii, gravuri in arama colorata si desene.
Muzeul cuprinde si patru busturi ale unor cartografi ramasi in istorie: Nicolae Milescu Spataru, Stolnicul Constantin Cantacuzzino, Nicolaus Olahus si Johanes Honterus.
Fântâna cu Ciresi (Campina)
Castelul Iulia Hasdeu- Castelul Iulia Hasdeu, judetul Prahova, Muntenia, Romania este cunoscut sub denumirea populara de "Templul Spiritului".
A fost inaugurat la 2 iulie 1897, fiind deschis pentru public in timpul vietii lui Hasdeu. Dupa moartea lui, incercarile mostenitorilor de a determina autoritatile sa deschida un muzeu, implinind astfel dorinta testamentara a lui Hasdeu, au esuat.
Expozitia valorifica documente de istoria culturii legate de viata si opera marelui carturar: fotografii de familie, documente, manuscrise, mobilier si obiecte personale care au apartinut lui Hasdeu si fiicei sale, Iulia (circa 300 de exponate), carte veche, tablouri infatisandu-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu si Iulia Hasdeu; arhiva lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; schitele lui pentru Castelul Iulia Hasdeu; primele editii ale operelor lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (1838 - 1907) si ale Iuliei Hasdeu (1869 - 1888).
Muzeul Memorial N. Grigorescu
Nicolae Grigorescu este primul pictor român de circulatie europeana, care a trait între anii 1838-1907.
A început prin a face pictura religioasa: icoane si pictura murala în câteva biserici si mânastiri din România - pictura de la mânastirea Agapia, ramânând pâna în zilele noastre o capodopera a geniului.
Studiile si le-a facut la Paris, iar apoi s-a retras la Barbizon, alaturându-se grupului de pictori non-conformisti, care cu cativa ani înainte se stabilisera acolo practicând pictura de plain-air, începe sa picteze în padurea Fontainbleau, renuntând la principiile artei academiste, practicând un nou stil, asemenea unui Millet, Diaz, Corot, Troyon etc.
Cunoaste o evolutie foarte rapida spre noua formula plastica, care se poate vedea în toate genurile pe care le-a abordat cu o neasemuita usurinta: portret, peisaj, scene diverse ( istorice, câmpenesti, de razboi ), natura statica.
Lacul sarat Telega- Telega este o localitate despre care s-a tot scris: Nicolae Iorga, în „Genealogia Cantacuzinilor“, Grigore Ureche, în „Istoria Românilor“ si mai de curând profesorul Stoica Teodorescu, în lucrarea sa „Monografia comunei Telega“. La începuturi, Telega a fost cunoscuta datorita ocnelor de sare si se banuieste ca asezarea Telegii, ca importanta economica privind exploatarea de sare, sa fie chiar mai veche decât apare în documente.
Baile Minerale Telega, cunoscute din secolul al XIX-lea pentru calitatile terapeutice, atrag acum mii si mii de turisti ce se bucura din plin de apele lor tamaduitoare
Servicii
- Sauna/Baie turceasca
- Muzee si galerie de arta
- Biserici si manastiri
- Trekking