OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Padurile virgine din Romania, comoara naturala

Inca mai detinem bogatii de care, acum un ultimul ceas, daca nu invatam sa le pastram, le vom pierde iremediabil

 Cand vorbim de "paduri virgine" probabil ca ne gandim la padurile tropicale sau amazoniene, dar paduri virgine exista si aici in apropierea noastra. In Europa, din nefericire, padurile virgine aproape ca au disparut. Modernizarea a facut ca tarile europene sa plateasca un pret scump pentru acest lucru, distrugandu-si padurile in mod inconstient. Noi la capitolul asta suntem privilegiati pentru ca in Romania inca mai exista paduri virgine. Carpatii (vezi Pensiuni munte)in totalitatea lor inca mai gazduiesc cca 322 000 hectare de astfel de paduri, dintre care 250 000 ha se gasesc pe teritoriul Romaniei.



In trecut padurile virgine au supravietuit din pricina inaccesibilitatii lor si valorea economica scazuta a lemnului ce provenea din copacii batrani. Acum insa, aceste paduri virgine sunt mai vulnerabile ca niciodata datorita nevoilor economico-sociale.
Cererea de lemn pe piata este din ce in ce mai mare, constructia de drumuri, dezvoltarea  tehnologica a utilajelor de exploatare forestiera sunt doar cateva motive care ne ingrijoreaza privind in perspectiva sansele acestor paduri de a mai supravietui.

Cu toate ca ne laudam cu cea mai intinsa suprafata de paduri virgine din Europa, in fapt doar 18% din suprafete au un oarecare statut de protectie, fiind incluse in arii protejate. Cele care se bucura de protectie integrala sunt intr-un procent foarte mic. In rest, cca. 80%, sunt lipsite de orice forma de protectie legala si, mai rau, exista pericolul de a fi distruse...in mod legal.

Salvarea padurilor virgine se poate face doar daca s-ar asigura prin lege statutul de protectie integrala. Acest statut presupune schimbarea incadrarii lor , din "paduri de protectie" (in care se poate interveni si pentru extragerea lemnului) in "paduri strict protejate", care ar asigura protejarea lor completa. In acelasi timp autoritatile ar trebui sa accepte si sa ofere compensatii proprietarilor acestor paduri deoarece nu le vor mai putea valorifica niciodata. 

Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, absolut toti trebuie sa aratam ca ne pasa de soarta acestor paduri unice si spectaculoase.