OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Flori de primavara: Laleaua Banateana

Laleaua Banateana sau Laleaua de Cazane creste in judetul Mehedinti in parcul natural Portile de Fier. 

Laleaua de Cazane (Tulipa hungarica) este o planta endemica, protejata de lege, ce creste doar pe versantii abrupti si insoriti din Cazanele Dunarii, pe versatul romanesc sau pe versantul sarbesc Veliki Strbač din Cazanele Mari si pot fi zarite, in luna aprilie, doar din barca sau vapor.
Luna aprilie este perioada in care Cazanele Dunarii devin principalul punct de atractie atat al turistilor cat si al biologilor romani, bulgari, sarbi sau de oriunde. Spectacolul si fascinatia Cazanelor Dunarii (vezi Pensiuni Cazanele Dunarii) este reprezentata in aceasta perioada de „Laleaua de Cazane”, aceasta floare unica in Europa si in lume revenind la viata si dand culoare, viata si splendoare versantilor abrupti ai muntilor Almaj. Florile lalelei banatene (sau laleaua de cazane) sunt exclusiv de culoare galbena, fara miros. Florile sunt dispuse in varful unui lujer care creste in mijlocul a 3-4 frunze mari. Este mentionata pentru prima data in literatura de specialitate in anul 1884, de V. Borbas. Exista si o subspecie parfumata - Tulipa hungarica undulatifolia - cu antere de culoare violacee si frunze ondulate, care creste la Gura Vaii, pe Valea Oglanicului.

 


Printre plantele caracteristice defileului Dunarii intalnim specii rare, unele aproape pierdute, precum deditelul, brandusa banateana (Colchicum haynaldi) sau laleaua banateana. „Din punct de vedere botanic, exista aici una din cele mai bogate si mai valoroase colectii de plante din tara, numarul de specii determinate pana in prezent reprezinta 49,9% din totalul speciilor cunoscute in flora tarii noastre - aproximativ 3500 de specii. Cu alte cuvinte, pe 0,48% din suprafata tarii, cat reprezinta teritoriul Parcului Natural Portile de Fier, se afla jumatate din numarul de specii cunoscute in flora tarii noastre, ceea ce explica prestigiul floristic pe care l-a dobandit aceasta zona”, spune Sorina Stefania Mataca, directorul Muzeului Regiunii Portile de Fier.
Aceasta floare reprezinta una dintre comorile Cazanelor, zona ce face parte din Parcul National Portile de Fier. Aici Dunarea, prin defileul calcaros, a scos la lumina o varietate de straturi din adancime care apartin unor epoci diferite, lucru ce a dus la nasterea diverselor specii floristice rare.

In prezent, specia este protejata de OUG 57/2007 si de Convetia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul sau este integrat in teritoriul parcului natural Portile de Fier spatiu deasemenea protejat.


Pensiuni Cazanele Dunarii

Pensiune Cazanele Dunarii

Cazare Cazanele Dunarii

Pensiuni Banat

Pensiune Banat

Cazare Banat

Pensiuni Mehedinti

Pensiune Mehedinti

Cazare Mehedinti

Pensiuni Clisura Dunarii

Pensiune Clisura Dunarii

Cazare Clisura Dunarii