OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Cauta o pensiune

Oferte speciale

  • Oferta lunii
  • Casa de vacanta traditionala Romaneasca
  • Schiulesti - PH

Last Minute

Reducere

11 %

Farmacia Naturii: Catina

Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bogate plante in vitamina C, catina este o planta cu intrebuintari diverse

Catina (hippophae rhamnoides) este un copacel tufos de circa 5-6 m inaltime, cu frunze lunguiete, de culoare verde argintie si cu fructe de un portocaliu intens. Arealul sau de crestere incepe de la coastele Atlanticului European si ajunge pana la zona de nord-est a Chinei. In tarile Europei Occidentale o intalnim in zonele costiere, unde sarea care vine dinspre mare nu permite altor plante sa creasca (Cazare pe Litoral). Este o planta rezistenta la sarea din aer si din pamant, dar cu o nevoie foarte mare de soare. Atat in Europa cat si in Asia o putem intalni in zona subalpina, pana la 1.500 de metri altitudine (Cazare la munte).

Calitatile ei sunt nenumarate, incepand de la vitamina C (cu cca. 695 mg/100 gr este considerata una dintre cele mai bogate plante in vitamina C) si pana la uleiul bogat in acizi grasi. Dintre acizii organici continuti enumeram: acidul citric, malic, tartaric, oxalic si succinic. Flavonoizii sunt circa 140 mg/100 gr. Frunzele sunt bogate in tanini catechinici si acizi galici. Uleiul esential extras din seminte este o sursa de acizi grasi nesaturati in particular uleiul linoleic.

 


Proprietatile terapeutice sunt infinite. In medicina populara era folosita ca laxativ in timp ce frunzele si florile erau folosite in tratamentul afectiunilor cutanate, la problemele respiratorii, reumatisme si guta. In antichitate era folosita ca energizant de catre soldati pe timp de razboi.

Nu intamplator, fructele de catina sunt foarte folosite pentru proprietatile lor remineralizante si tonice. Pentru acelasi motiv este folosita in tratamentul deficientei imunitare, in prevenirea bolilor infectioase, in starile de astenie si a lipsei apetitului. Vitamina C favorizeaza cicatrizarea ranilor si nu intamplator sucul de catina este recomandat in peroadele post operatorii.

In uzul extern, fructele de catina sunt folosite pentru proprietatile astringente, antiinflamatorii si antioxidante. Este comercializata sub forma de pastile, ulei sau suc.
In bucatarie este ideal a fi folosita dupa ce a fost congelata. Prin congelare se mai diminueaza proprietatile sale astringente si uleioase putin placute la gust. Din catina se pot obtine gemuri si sucuri bogate in vitamina C, lichioruri sau sosuri dulci acrisoare care pot fi servite alaturi de peste sau carne.
Evident ca este recomandata consultarea specialistilor in domeniu inainte de a incepe orice tip de tratament.

Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!