OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Bogatiile naturale ale Romaniei - Biodiversitatea

Un lucru care constituie un mijloc de mandrie, dar si un potential turistic, este biodiversitatea tarii noastre

Din punctul de vedre al capitalului natural, Romania este una din tarile cu o biodiversitate larga si bine conservata. Lucurile acestea se datoreaza interferentei pe teritoriul tarii noastre a cinci tipuri de regiuni biogeografice: Alpina, Continentala, Panonica, Stepica si cea specifica Marii Negre. Datorita pozitiei geografice a Romaniei, flora si fauna prezinta influente asiatice dinspre nord, mediteraneene dinspre sud si componente continental europene dinspre nord-vest.

Tara noastra este o tara cu o diversitate biologica ridicata nu numai in ceea ce priveste speciile, dar si a ecosistemelor naturale care reprezinta cam 47% din suprafata totala a tarii.
Aceste lucuri se pot observa si din faptul ca Romania detine cele mai mari populatii de lupi, ursi, capre negre si rasi din intreaga Europa, cat si zone forestiere si alpine nealterate, adapostite de lantul muntos al Carpatilor (vezi Pensiuni munte).

 


Astfel, Romania numara 963 de arii naturale protejate, care insumeaza peste 7% din suprafata tarii. Din intrega retea nationala de arii protejate, Delta Dunarii se distinge larg, atat ca intindere (580.000 ha), cat si ca nivel al biodiversitatii. Delta Dunarii are mai multe tipuri de statut la nivel european si mondial: statulul de Rezervatie a Biosferei, statut de Sit Ramsar (adica zona umeda de importanta internationala) si statut de Sit al Patrimoniului Mondial Natural si Cultural (vezi Pensiuni Delta Dunarii).
Datorita diversitatii habitatelor se gaseste si un nivelul ridicat al diversitatii speciilor de flora si fauna. De aceea pe teritoriul Romaniei sunt identificate cca. 3700 de specii de plante, dintre care 4% il reprezinta speciile endemice.
In ceea ce priveste fauna, sunt identificate un numar de cca. 33792 specii de animale, dintre care 33085 nevertebrate si cca. 707 vertebrate.

Acest lucru face ca Romania sa fie una dintre cele mai bogate tari din punctul de vedere al potentialului peisagistic, fapt ce determina ca turismul, ca ramura, sa fie din ce in ce mai dezvoltat, tara noastra atragand turisiti din ce in ce mai multi in fiecare an.