OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pensiunea Anca - cazare Tara Hategului

Lupeni (Hunedoara) - TransilvaniaContacteaza
Adauga la favorite
Elimina din favorite
Pensiunea Anca - cazare Tara Hategului (Activitati si imprejurimi)

Pensiunea Anca - cazare Tara Hategului (Activitati si imprejurimi)

Pensiunea Anca este situata in statiunea Straja la 200 m de telescaun, aproape de partia nr. 3 echipata cu nocturna, pe drumul ce duce la Schitul Straja.

 Schitul Straja

 Crucea: 


Crucea a fost ridicata in anul 1996 si pe 30 octombrie a fost sfintita de staretul de la Lainici. Slujba s-a tinut pe o vreme mohorata, ceata si burnita invaluiau culmea. Participantii isi amintesc ca atunci cand a inceput slujba, cerul s-a luminat brusc si asa a ramas pe tot parcursul ceremonialului. Odata ce slujba s-a incheiat, soarele a fost acoperit de nori si negura a invaluit din nou creasta. 

Crucea, 18 metri bratul vertical si 9 metri cel orizontal, a fost dedicata ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial, precum si turistilor care si-au pierdut viata in masivul Straja. 

Schitul: 

In 1999, de Sfintii Constantin si Elena, este sfintit locul viitorului schit, iar in acelasi an, in ziua eclipsei din august, este sfintit clopotul. 

Decizia de a ridica un asezamant monahal apartine omului de afaceri Emil Parau, la sugestia Episcopiei Aradului. Parau era convins ca existenta unui schit in proximitatea Crucii Eroilor va da o aura benefica zonei. 

Pozitia schitului a fost special aleasa pentru ca asezamantul sa fie vizibil de jos, din Lupeni. 

Dupa amplasarea lui, un oier batran a afirmat: ``Pe locul asta a murit Constantinescu``, decedatul fiind un alt oier. 

Constructia este terminata rapid, iar pe 23 octombrie 1999 biserica este sfintita. 

Tunelul: 

Din anul 2007, intrarea in schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri, pe peretii caruia este pictat in intregime, Calendarul Bisericesc. 

Tunelul este impartit in doua, jumatate Vechiul Testament, cealalta jumatate, Noul Testament. Candela este mutata zilnic in dreptul sfantului praznuit in calendar. Pictura tunelului a fost realizata de Petru Danut din Somosches, sat din apropierea Aradului.

Servicii

Restaurant:
  • Meniu vegetarian
  • Meniu pentru copii
  • Bucatarie locala tipica
Atractii in apropiere:
  • Rezervatie naturala
  • Biserici si manastiri
Sport si activitati in imprejurimi:
  • Schi
  • Mountain bike