OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pensiunea Randunica - cazare Valea Prahovei

Brebu Manastirei (Prahova) - Muntenia

Total comentarii: 1 (Nota  1 din 5 )
Contacteaza
Adauga la favorite
Elimina din favorite
Pensiunea Randunica - cazare Valea Prahovei (Activitati si imprejurimi)

Pensiunea Randunica - cazare Valea Prahovei (Activitati si imprejurimi)
Complexul arhitectural Brebu- a fost conceput ca loc de repaus al domnitorului Matei Basarab dar si ca fortificatie. El este alcatuit din casele domnesti, biserica, zidul de incinta si turnul clopotnitei. Se pare ca lucrarile au debutat prin constructia caselor domnesti si a zidului de aparare, inaltarea bisericii incepând cu primvara lui 1641 si incheindu-se in vara lui 1650. In orice caz intregul ansamblu arhitectural este terminat abia in 1690 in vremea lui C. Brâncoveanu (1688-1714).

Biserica Matei Basarab- Amplasata in vatra localitatii Brebu, in apropierea râului Doftana, biserica mânastirii este construita pe un plan triconic, cu o turla pe naos si alte doua mai mici pe pronaos, zidurile având grosimea de doi metrii.
Singurele elemente decorative sunt doua registre de firide si un brâu de piatra in partea superioara, cât si incadramentele usilor si ferestrelor, acestea fiind realizate de maestrul Lupu, in care se reproduc modele ale goticului târziu moldovenesc. Decoratiunea interioara este de secol Xix (1843) cu refacerea picturii tâmplei si altarului, opera celebrului Sava Hentia, intre anii 1901-1902. Cercetatorii afirma ca la 1650 erau terminate lucrarile mânastirii. Este un lucru cert ca aceasta mânastire, cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavriil, Azrael si Rafail, era functionala la 1641.

Mânstirea Brebu- este una dintre cele mai importante realizari arhitectonice ale domniei lui Matei Basarab si a artei românesti a secolului al XVII-lea.

Lacul Brebu- Lacul Brebu se afla in centrul comunei, in spatele Manastirii si al fostului Palat Domnesc, ridicate de Matei Basarab la 1654 - Palat in care astazi se gaseste Muzeul de arta.

Lacul a aparut prin scufundare, probabil dupa 1644 si este ``cuibarit`` intr-o depresiune format prin dizolvarea gipsului sau a sarii, cum sustin geologii.


Parcul Brebu- este amplasat pe latura de sud-est a lacului. A fost amenajat in jurul anului 1900 de Eforia Spitalelor Civile si a devenit ``propietara`` a domeniilor manastirii.

Parcul cuprinde o padure de conifere si foioase pe malul lacului si pomi fructiferi spre Manastire si Sat.


Cheia Brebului- Considerat un monument al naturii, Cheia Brebului are forma unei deschideri trapezoidale taiata de Doftana intr-o stanca de conglomerate.

Acest monument al naturii a fost si este un punct de atractie turistica pe care Sava Hentia l-a pictat acum 100 de ani.

Servicii

Atractii in apropiere:
  • Rezervatie naturala
  • Muzee si galerie de arta
  • Biserici si manastiri
Sport si activitati in imprejurimi:
  • Trekking
  • Mountain bike